Prosti slog

Rokoborba prosti slog

Prosti slog se je razvil v 19 stoletju v Veliki Britaniji in ZDA pod imenom (catch as catch can) primi kot lahko v prevodu. Ta slog rokoborbe je postal zelo popularen na sejmih in raznih prireditvah v 19 stoletju. Cilj je bil spraviti nasprotnika na hrbet (obe lopatici) in pri tem ni bilo omejitve pri samih prijemih. Prosti slog rokoborbe je zelo popularen predvsem v ZDA. Z prostim slogom rokoborbe se je ukvarjalo, kar nekaj ameriških predsednikov: George Washington, Zachary Taylor, Ulysses Grant, Andrew Johnson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln…. Prosti slog je bil prvič predstavljen na OI v St. Louisu leta 1904.

Danes v prostem slogu tako kot v grško-rimskem obstaja 10 kategorij ( 6 olimpijskih in 4 ne olimpijske) : 57 kg, 61 kg, 65 kg, 70 kg, 74 kg, 79kg, 86 kg, 92kg, 97 kg, 125 kg.

Na podlagi zadnjih rezultatov iz velikih tekmovanj najboljši tekmovalci prihajajo iz naslednjih držav: RUS, ZDA, TUR, IRA, KUB,JAP, TUR,AZE, UKR, KAZ, UZB….

Pravila v ženski rokoborbi so enaka kot pri prostem slogu z eno veliko razliko, prepovedan je prijem dvojni Nelson (dubl Nelson), prijem obeh rok na vratu izpod pazduh.

Danes v ženski rokoborbi obstaja 10 kategorij ( 6 olimpijskih in 4 neolimpijske): 50 kg, 53 kg, 55 kg, 57 kg, 59 kg, 62 kg, 65kg, 68 kg, 72kg, 76 kg.

Na podlagi zadnjih rezultatov iz velikih tekmovanj najboljše tekmovalke prihajajo iz naslednjih držav: JAP, KIT, MON, KAN, ZDA, ŠVE, NEM, RUS, AZE, UKR…