Grškorimski slog

Rokoborba grškorimski slog

Zgodovina grško-rimskega sloga ne prihaja iz antičnih časov kot je samo ime sloga grško-rimski, saj so Grki in Rimljani v tej dobi trenirali slog rokoborbe, kateri je bil  podoben današnjemu prostemu slogu ampak iz 19 stoletja. Grško-rimski slog je prvi predstavil Napoleonov vojak francoz Exbroyat. Ko se je dvobojeval na raznih sejmih po Franciji  v disciplini Flat hand wrestling (rokoborba z iztegnjenimi rokami) poznano kot Francoska rokoborba je želel ločiti rokoborbo od ostalih borilnih športov, kjer je bilo dovoljeno udarjati nasprotnika. Leta 1984 je uvedel prvo pravilo, da se prepovejo vsi prijemi iz pod pasu ter prijemi kjer se izvajajo vzvodi. Francoska rokoborba se je razvila po celi Evropi in postala najpomembnejši šport v 19 stoletju. Ime si je izmislil Italijan Basilio Bartol s samim imenom je želel poudariti antične vrednosti.

Grško-rimski slog je bil prvi slog rokoborbe na modernih Olimpijskih igrah v Atenah 1896. Ta slog je bil prepoznavna oblika amaterskega športa skozi 20 stoletje in je bil prisoten na vseh Olimpijskih igrah do danes razen na Olimpijskih igrah v Parizu 1900 leta.

Danes v Grško-rimskem slogu obstaja 10 kategorij ( 6 olimpijskih in 4 ne olimpijske): 55kg, 60kg, 63kg, 67kg,72kg, 77kg, 82kg, 87kg, 97kg in 130kg.

Na podlagi zadnjih rezultatov iz velikih tekmovanj najboljši tekmovalci prihajajo iz naslednjih držav: RUS, HUN, ZDA, TUR, IRA, KUB, ARM, EGY, GRU, UKR, ŠVE…